Jammer, pindakaas – Een portretdocumentaire

Met een startbudget van het stimuleringsfonds en de financiële ondersteuning van het AFK maak ik samen met modeontwerpster Lisa Konno een documentaire over de droomimmigrant Nobaki Konno.

FINAL-Projectplan (dragged) 1-page-001   FINAL-Projectplan (dragged) 2-page-001   FINAL-Projectplan (dragged)-page-001

In het dorp Yonezawa staat sinds 1930 de sojasausfabriek van de familie Konno. Het jongste lid van de familie, Nobuaki Konno, neemt op zijn vierentwintigste het vliegtuig naar Nederland om mee te doen aan het wereldkampioenschap karate. Met een ongekend efficiënt ingepakte koffer komt hij aan op Schiphol, waar hij vijfentwintig jaar van zijn leven zal werken, maar dat wist hij toen nog niet.

Lisakonno_Nobu_web-1-van-14

Nobu wint het kampioenschap, eet na afloop een patatje oorlog en ziet een meisje op de dam. Zij ziet hem ook. Ze kopen een huis in Nieuw-Sloten en krijgen twee kinderen. Nobu reist zes keer per jaar terug naar Japan met op de heenreis een koffer vol met tulpenbollen en op de terugreis een koffer vol met sojasaus. Één van zijn twee kinderen wil een film maken over een onwaarschijnlijke combinatie van twee dingen die haar inspireren: haar vader en mode.

1505392907375-NOBU_LisaKonno_Lookbook_single_def2

Nobu is een man die niet kan rijmen en daarom Nederlandse gezegdes naar zijn hand zet: ‘jammer, pindakaas’. Het is ook een man die Prinses Maxima een karateplankje laat doorslaan terwijl hij oranje sokken draagt:

 

Onderdeel van het portret is de modecollectie gebaseerd op de combinatie van Nobu’s Japanse bloed en zijn Nederlandse regenjassen. De documentaire is in ontwikkeling en de collectie is op  4 september 2017 gepresenteerd in NL studio’s.

i-D schreef over de collectie:

Lisa Konno over japan, haar vader en haar nieuwe collectie

DoorIris van Hest foto’s doorLaila Cohen

De jonge modeontwerper showde onlangs haar nieuwe collectie ‘Nobu’, die ze baseerde op de tegenstellingen met het geboorteland van haar vader: Japan.

Lisa Konno studeerde in 2014 af aan de ArtEZ, presenteerde niet lang daarna haar eerste collectie op Amsterdam Fashion Week en ontwierp in opdracht voor Afriek een damescollectie. De rode draad in het werk van de Japans-Nederlandse ontwerper is duurzaamheid en recyclebare materialen. Het resultaat is een kleurrijke collectie, gemaakt van traditionele Japanse kimono’s en haar vaders oude t-shirts. i-D sprak met haar over haar Japanse achtergrond, cultuurverschillen en ontbrekende diversiteit in de modewereld.

Deze collectie gaat over jouw Japanse achtergrond en de culturele verschillen tussen Nederland en Japan. Wat zijn die verschillen? En hoe breng je een ‘verschil’ tot uiting in een ontwerp?
De collectie gaat vooral over het verschil tussen hoe mijn vader is als hij hier in Nederland is en als hij in Japan is, en hoe hij die verschillen ervaart. Over de dingen die vooral in het begin nog mis gingen qua aanpassingen aan de Nederlandse cultuur. En als hij nu teruggaat is hij ook niet echt meer helemaal Japans. Hij is hier in Nederland veel directer geworden dan dat mensen in Japan zijn. Ook is hij voor Japanse begrippen veel brutaler dan de gemiddelde Japanner. Hier in Nederland lijkt hij daarentegen met veel meer dingen weg te komen dan iemand met een Arabische achtergrond – de Japanse cultuur wordt echt op zo’n hoog voetstuk geplaatst. Ik vroeg mezelf af wat ik er nog mee zou kunnen doen. Ik wilde wel heel graag iets persoonlijks erover maken, en het meest persoonlijke wat ik kon bedenken was om mijn vader erbij te betrekken.

Lees het hele interview hier.

Imprint maakte een mooie editorial over de collectie, bekijk die hier.

Soul stores schreef over de collectie op hun website:

De nieuwste collectie van Lisa Konno breekt met toeristische clichés

september 29, 2017 | by Talita Kalloe

Op maandag 4 september presenteerde designer Lisa Konno haar nieuwe collectie ‘NOBU’. De collectie is een visuele viering van culturele misverstanden en toeristische clichés met daarin haar vader Nobu als ster van de show, muze en inspiratiebron. 

Lisa’ vader werkt al 25 jaar bij KLM en woont sinds 1977 in Nederland. Toch neemt hij zijn eigen fles sojasaus mee als hij naar een restaurant gaat, spreekt matig Nederland, kijkt vooral naar Japans nieuws en wordt naar verluidt vaak on-Hollands dronken op Nederlandse kringverjaardagen. Lisa constateert dat de Japanse nationaliteit een hoog tolerantieniveau geniet in Nederland ten opzichte van andere culturen. Ook verbaast ze zich erover hoe het Westen over het algemeen de Japanse cultuur op een voetstuk plaatst. In haar nieuwe collectie Nobu liet ze zich hierdoor inspireren.

Met een dikke vette knipoog

Lisa gebruikt opzettelijke esthetische clichés in haar collectie die je veel ziet wanneer Westerse ontwerpers zich voor de zoveelste keer laten inspireren door Japan. Dit zien we terug in een decor van origami tulpen, applicaties  van kimono bloemen met goedkeurende lintjes eromheen, broches van oranje tulpen en de Nederlandse en Japanse  vlag. Het is haar artistieke antwoord op het thema integratie. Met een dikke vette knipoog natuurlijk. Net als in voorgaande collecties werkt Lisa o.a. met gerecyclede materialen.  Dit keer zijn dat items die haar vader veel draagt. Zoals zijn oude promo T-shirts, polo’s,  vintage  kimono’s, huisslippers en zijn favoriete regenpak voor op de fiets. 

Waarom we fan zijn van Lisa Konno

Bij Soulstores kunnen we het werk van Lisa Konno altijd zeer waarderen. In haar werk zit altijd een stuk betrokkenheid verweven in een unieke combinatie van maatschappelijke relevantie en stijl. Zo kenmerkt iedere collectie zich door een focus op duurzaamheid. En weet ze door middel van mode geëngageerde verhalen te vertellen op esthetische wijze . Love it! In de komende maanden zullen Lisa Konno en Sarah Blok (scenarist en regisseur) de Nobu-collectie vertalen naar een korte film. Volg Lisa Konno via haar website of op Instagram om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

 

Vogue schreef over de collectie en baseerde er een recept op:

Tulpen, regenjassen en het Japanse bloed van vader Nobu inspireren tot een zeepasta met gestoomde oesters in dashi stock

Lisa Konno is een ontwerpster die al een paar jaar aan de weg timmert als modeontwerpster. Waarom ik groot fan van haar ben? Omdat Lisa Konno voor ons allang bewust was van het feit dat de kledingindustrie de tweede grootste milieuvervuiler op de wereld is. Lisa Konno probeert als ontwerpster met haar collecties antwoorden en oplossingen te vinden voor onze vervuilende fast fashion industrie, nooit met een wijzend vingertje, maar juist op een hoopvolle en optimistische wijze.

Lees het hele artikel hier.

 

 

 

 

Alles bekijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: